Atatürk'ün Kendi Gibi Büyük Anısı

By Oguzhan Koc - 16 Haziran



Kuzum Mustafa sen deli misin!

Ali Kemal'i bu güne kadar işbirlikçi olarak tanıdık.Bu tanımlama doğrudur ama yetersizdir.Ali Kemal'in yazdıkları, Kurtuluş Savaşının hangi imkanlar dahilinde yapıldığını kavramamızı sağlayan, önemli tarihi belgelerdir.Ali Kemal yazılarında kimi zaman, gerçekçi durum tespitlerinde bulunmuştur.

Ali Kemal'in şu ifadeleri Kurtuluş Savaşının hangi imkanlar dahilinde yapıldığını bizlere çok güzel bir şekilde gösteriyor;

“Mustafa Kemal ve ‘hempaları’ Eskişehir’de karargâhlarını kurmuşlar, Karabekir’ler, Kazım’lar, Nurettin’ler, Fuat’lar, Selahattin’ler sözde kolordularının başına geçip Yunanlılara karşı büyük taarruza hazırlanıyorlarmış. Bu çılgınca teşebbüsün acı sonucu ne olacaktır? Size bir kelimeyle özetleyelim: İzmihlal. Gene izmihlal, daima izmihlal. Çünkü Yunanistan’ın orduları var, cephanesi var. Sonuçta İngiltere gibi büyük bir yardımcısı var. Bizim serserilerin ise yoksunlukları her bakımdan yürekler acısıdır.”

Ali Kemal yazının sonunda, elimizde hiç bir imkan yok iken, düşmanın çok üstün olduğunu vurguluyor.Bu gerçekçi bir durum tespitidir.Bu tespit Kurtuluş Savaşını anlama yolunda, bize önemli bir belge sunuyor.

Benzer bir tespit Refik Halit Karay tarafında da yapılmıştır onun ifadeleri ise şöyledir;

"Anadolu’da bir patırtı bir gürültü, kongreler, beyannameler filan.. Sanki bir şey yapabilecekler…Blöf yapmanın sırası mı şimdi? Hangi teşkilatın ne gücün var!… Bu ne hayal!! Kuzum Mustafa sen deli misin!"

Kurtuluş Savaşımız, bir mucizeyi ifade eder.Atatürk ve silah arkadaşları, yapılamaz deneni yaptı.Bu başarılar ile gurur duyalım, ama sadece gurur duymamız yetmez.Bu başarılardan çıkarılması gereken dersleri de çıkaralım.




Tarih Tarih


  • Share:

You Might Also Like

0 Yorum