Atatürk’le Yarış ve İnönü’nün Meşhur Çivileme Atlayışı

By Oguzhan Koc - 27 Mart


Atatürk Florya’da yüzerken başbakan İsmet İnönü görür ve seslenerek İnönü’yle yarışmak ister. İnönü’nün yanıtı “Paşam, ben yüzme bilmem ki” olur. Atatürk bunun üzerine İnönü’den kısa sürede yüzme öğrenmesini ve kendiyle yarışa girmesini ister. İsmet İnönü bu konuşmanın üzerine Heybeliada’daki Deniz Askeri Lisesi Subayı Ulvi Tekeş’le tanışır. Kısa bir süre içinde ondan yüzme öğrenir. İnönü, ilk çivileme atlayışını bu eğitimleri sırasında yapar. Sonraki yıllarda bu atlayış İnönü ile bütünleşir.

İsmet İnönü yaz aylarını ailesiyle birlikte genellikle Heybeliada’da geçirmiştir. İnönü, ünlü çivileme atlayışını Heybeliada’da bulunan plajın tahta iskelesinden yaptığında yaz sezonu açılmış sayılıyor ve gazeteler özellikle bu ilk atlayışın haberini yapmak için hazırda bekliyorlarmış. İnönü plaja indiğinde etrafını gençler sarar, bir tören havasında atlayışın yapılacağı iskeleye yürünür ve İsmet İnönü’nün çivilemesiyle beraber tüm gençler iskeleden suya atlarmış. İsmet Paşa gibi denize çivileme atlamayı sevdiğini söyleyen Erdal İnönü, babasına dair bir anısını şöyle anlatıyor:

“Babamın Cumhurbaşkanlığı döneminde Florya Köşkü’nde de kaldık. Uzun bir mayosu vardı babamın, deniz kenarına gidince hemen çocuklar etrafını sararlardı. Bir defasında babam iskeleden atlayacaktı ki, çocuklar yine etrafını sardı. Ağırlığa dayanamayan tahta iskele çöktü, hep beraber suya düştüler.”

Kaynak:
www.bilmdili.com

  • Share:

You Might Also Like

0 Yorum