VI. Murad'ın Vasiyeti

By Oguzhan Koc - 19 Ocak





Osmanlı hanedanının olmadığı bir Osmanlı düşünmek çok zor.Devlet kurulduğu günden yıkıldığı döneme kadar tek bir hanedan tarafından yönetildi.Buna karşın, devletin başına başka bir hanedanın gelmesi fikri, bazı zamanlarda olmuştu.



IV.Murat başarılı ve sert bir padişahtı.IV.Murat'ı sert bir padişah yapan özelliklerinden birisi de, verdiği ölüm emirleridir.Öyle ki ölüm döşeğindeyken, kendisinden sonra tahta geçebilecek olan tek kardeşi olan İbrahim içinde, ölüm emri verdiği ve bu yönde fetva bile aldığı, bazı kaynaklarda belirtilmektedir.Aynı kaynaklara göre, bu emir Kösem Sultan tarafından uygulatılmamıştır.

IV.Murat'ın verdiği bu emir eğer uygulansaydı, Osmanlı Hanedanı son bulacaktı devletin başı boş kalacaktı.Aynı kaynaklara göre, IV.Murat bu duruma da bir çözüm bulmuştu.Tahta Rodos'ta sürgünde bulunan, eski Kırım Hanı Şahin Giray veya kendisine yakın olan Mustafa Paşa'nın geçecekti.

Solakzade'nin ifadesine göre ise durum bu şekilde değildi.IV. Murat, kardeşi İbrahim'i ölüm döşeğinde iken yanına çağırarak, tahta İbrahim'in geçeceğini belirtmişti.

İbrahim'in ruh sağlığının iyi olmadığı bilinmekteydi.IV.Murad gibi ileri görüşlü bir padişahın tahta kendisinden sonra İbrahim'in geçmesini istemesi şüpheli bir durumdur.Gerçekten de İbrahim'in Padişahlık döneminde yetersiz bir kişilik olduğu tarihçilerce kabul görmektedir.

Şüphelerimizi artıran diğer bir olay ise Rodos'ta sürgünde bulunan, eski Kırım Hanı Şahin Giray'ın İbrahim'in cülusundan sonra bir bahane ile idam edilmesidir.Daha sonra da Mustafa Paşa'nın da idam edilmiş olması, IV.Murad'ın emrinin gerçek olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Kaynak:Hammer Tarihi

  • Share:

You Might Also Like

0 Yorum